Funkcja kwadratowa
kujon : 1.Suma miejsc zerowych funkcji f(x)=−2(x+3)(x−4) jest równa ?
2.Wierzchołkiem paraboli o równaniu y=4(x−5)
2+6 jest jast punkt?
a=(−5,−6) b=(−5,6) c=(5,6) d=(5,−6)
3.Podaj zbiór wartości funkcji f(x)=−x
2+8x−1
4. Osią symetrii paraboli o równaniu y=−5(x+6)
2−7 jest prosta o równaniu
x=−7 x=−6 x=6 x=7
I proszę o opisanie krok po kroku jak to rozwiązywać
16 sty 18:57
Danieloo: 1. suma = −ba
2. xw= 5 yw=6 ( na podstawie postaci kanonicznej)
3. y∊(yw,−∞) yw=−Δ4a
4. x=−6 bo o tyle jednostek został przesunięty wykres podstawowy
16 sty 19:14
kylo1303: 1. Latwiej wyznaczyc miejsca zerowe i dodac zamiast wymnazac
16 sty 19:16
ICSP: boże chroń

y∊(y
w ; −
∞) padłem...
16 sty 19:17
krystek: przecież m zerowe to −3 i 4 stąd suma 1.
16 sty 19:18
krystek: ICSP , nie padaj ,powstań! Potrzeba soli orzeźwiających?
16 sty 19:22
kujon : Dziękóweczka ; )
1.Największą wartość funkcji f(x)=−6+60x−6 przyjmuje dla argumentu>?
16 sty 20:10
kylo1303: | | −b | |
tam ma byc −6x2? Wtedy funkcja przyjmje najwieksza wartosc w wierzcholku (xw= |
| ) |
| | 2a | |
16 sty 20:12