Podaj lioczbe rozwiązań równania
kam: Podaj lioczbe rozwiązań równania
a) x3 = 27x
b) x3 − 12x = 12x2 − x
c) (x−2)2 + (2x + 1)2 = 0
16 sty 18:35
Artur z miasta Neptuna: a) x3 = 27x
x3 − 27x = 0
x*(x2 − 27) = 0
x*(x − √27)(x+√27) = 0
czyli: 3 rozwiązania
b) x3 − 12x = 12x2 − x
x*(x2 − 12x − 11) = 0
Δ = 188
oblicz pierwiastki
c) x2 − 2x + 4 + 4x2 + 4x + 1 = 0
5x2 +2x + 5 = 0
Δ <0
liceum −−− brak pierwiastków
studia −−− obliczaj dwa pierwiastki zespolone
17 sty 00:40
ICSP: Nie pytają o pierwiastki tylko o to ile ich jest.
17 sty 00:47
Artur z miasta Neptuna: ale pierwiastki może sobie policzyć (tak "pro forma"

no i by sprawdzić czy nie ma podwójnego
np.
17 sty 01:41