F. kwadratowa
Danieloo: Ile rozwiązań ma równanie kwadratowe ax2 + bx + c = 0, jeżeli a ≠ 0 i a − b + 2c = 0?
16 sty 18:32
beti: z podanego warunku wyznaczam b: b=a+2c
obliczam Δ−tę:
Δ = b2−4ac = (a+2c)2−4ac = a2+4ac+4c2−4ac = a2+4c2
zatem Δ>0 (zawsze, bo a≠0) → równanie ma 2 rozw.
16 sty 19:05
Danieloo: Dziękuje

.
16 sty 19:09
beti: do usług
16 sty 19:10
git: a możemy wyznaczyć np. c bądź a? czy to musi być b? chodzi mi w tym warunku.
31 gru 13:31
pigor: ..., dobre pytanie, bo jak
a≠0 i a= b−2c≠0 ⇒ a≠0 i b−2c≠0 ⇔ a≠0 i b≠2c
tzn.
b i c nie mogą jednocześnie być równe zero,
wtedy Δ=b
2−4ac= b
2−4c(b−2c)= b
2−4bc+8c
2=
= b
2−2b*2c+4c
2+4c
2=
(b−c)2+4c2 >0 . ...

no i także, gdy
a≠0 i 2c= b−a ⇒ Δ= b
2−4ac= b
2−2a*2c= b
2−2a(b−a)=
= b
2−2ab+2a
2= b
2−2ab+a
2+a
2= (b−a)
2+a
2 > 0 . ...
31 gru 14:28
git: czyli wychodzi na to że z b=a+2c możemy wyznaczyć i a, i b, i c tak? bo i tak w każdym wyniku
wyjdzie >0
31 gru 15:33