podej liczbe rozwiazan rownania
kam: Podaj lioczbe rozwiązań równania
a) x3 = 27x
b) x3 − 6x2 + 8x = 0
c) (x−2)2 + (2x + 1)2 = 0
16 sty 18:31
kam: b zle zamiast tego ma byc inne zaraz podam
16 sty 18:32
kam: b) x3 − 12x = 12x2 − x
16 sty 18:32
Danieloo: a) x(x2−27)=x(x−3√3)(x+3√3) 3 rozw
b) x(x2 − 6x + 8)=x(x−2)(x−4) 3 rozw
c) (x−2)2 + (2x+1)2=5x2 + 5 brak rozw
b) x(x2 − 12x + 11)=x(x−11)(x−1) 3 rozw
16 sty 18:39
kam: tylko ze w tym drugim b ) x3 − 12x = 122 − x pisze w ksiazce ze ma byc 1 rozwiazania a nie 3
16 sty 18:47
Aga: x3+x−12x2−12x=0
x(x2−12x−12)=0
x=0 lub x2−12x−12=0
policz Δ, jeśli Δ<0 to drugie równanie nie ma rozwiązań.
16 sty 18:51
mike: w b masz delte ujemna
16 sty 18:51
ICSP: x3 − 12x = 12x2 − x ma trzy rozwiązania.
Co prawda nie takie jak podał Danielo ale jednak ma trzy.
16 sty 18:52
ICSP: Aga, Danielo
x3 − 12x = 12x2 − x
x3 − 12x2 − 11 = 0
x(x2 − 12x − 11) = 0
16 sty 18:54
Danieloo: Tyle, że Δ= (−12)2 −4*1*(−11) = 144 + 44=188 188>0 czyli będą dwa kolejne rozwiązania.
16 sty 18:54
mike: tzn x=0 jest pierwiastkiem podwujnym
16 sty 18:54
kam: x(x2 − 12x −11)
Δ= b2 − 4ac = 144 − 4 * 1 * − 11 = 144 + 44 = 188
16 sty 18:56
ICSP: BO MA TRZY ROZWIĄZANIA

16 sty 18:56
Aga: Aga, ale jesteś gapa.
16 sty 18:56
kam: no tylko jak mam wyciagnac delte z 188
16 sty 18:58
ICSP: a o co ciebie pytają?
O wartości pierwiastków czy o to ile ich jest?
16 sty 18:58
kam: o liczbę rozwiązań rownania
16 sty 18:59
ICSP: no właśnie. Wiesz jaka jest Δ. Musisz tylko określić liczbę rozwiązań. Nie musisz ich podawać.
16 sty 19:01
kam: no wlasnie dobrze tylko sęk tkwi w tym ze w książce pisze ze jest jedno rozwiązanie
16 sty 19:03
ICSP: książka kłamie albo źle równanie przepisałeś.
16 sty 19:04
kam: moze jakis blad jest
16 sty 19:05
kam: nie no rownanie jest dobrze, w ksiazce musi byc blad
16 sty 19:06
16 sty 19:06