bardzo prosze o pomoc:((((((
anett: proszę o pomoc bo w ogole nie wiem o co chodzi wyznacz pochodną:
1. f(x) = x+5√x
2. f(x)= (2+3x)5potęga
3. f(x) =sin2x − cos2x
4. f(x) = 2cos2 * x/2
16 sty 18:19
Danieloo: Skorzystaj z podstawowych wzorów na obliczanie pochodnych.
| | 5*12 | |
Np. 1. f'(x)= 1 + |
| |
| | √x | |
16 sty 18:42
anett: wiem ze z podstawowych wzorów ale na początku je zastosuje a potem nie wiem jak to zroboc...
2. f'(x)= 5(0+1)=5
3. f'(x)= cos2x − (−sin2x)= cos2x+sin2x
4. ?
16 sty 18:57
Aga: ((2+3x)5)'=5(2+3x)4*3
stosujesz wzór na pochodną funkcji złożonej .
(sin2x)'=2cos2x
16 sty 19:01
Danieloo: 3. f'(x)= 2cos2x + 2sin2x (to jest funkcja złożona czyli inny wzór będzie)
2. f'(x)= 5*(2+3x)
4 (ale na 100% nie jestem pewien)
| | 2cos2x | | −4sin2x | |
4. Jeżeli f(x)= |
| to f'(x)= |
| |
| | 2 | | 2 | |
16 sty 19:02