zagubiona:
hej może ktos zerknąć na moje zadanie plis
punkt Sjest środkiem ciężkości trójkąta ABC, punkty A1, B1, C1 sa środkami boków, a punkty K,L,M są środkami odcinków SA,SB,SC.udowodnij że trójkąt A1 B1 C1 jest przystający do trójkąta KLM
27 gru 12:50
Jakub:
Kilka wskazówek
1. Narysuj trójkąt i oznacz jego wierzchołki jako ABC
2. Z wierzchołka A narysuj środkową i punkt przecięcia tej środkowej z przeciwległym bokiem oznacz jako A1. Podobnie z wierzchołka B narysuje środkową i punkt przecięcia z bokiem trójkąta to B1. Tak samo z wierzchołkiem C.
3. Udowodnij z twierdzenia Talesa, że
A1B1 = 1/2 AB, B1C1 = 1/2 BC i A1C1 = 1/2 AC
4. Znowu z tw. Talesa udowodnij, że
KL=1/2AB, LM=1/2BC, MK=1/2AC
5. Na tej podstawie masz, że A1B1=KL, B1C1=LM, A1C1=MK,
czyli trójkąty A1B1C1 i KLM są przystające.
27 gru 14:02
zagubiona:
dzienx
27 gru 14:09