Wyznaczyć ekstremum lokalne funkcji
krzy91: Wyznaczyć ekstremum lokalne funkcji
F(x)=14x4+x3+x2
Za wszelka pomoc dziękuje
16 sty 18:03
Aga: Oblicz pochodna, pochodną przyrównaj do zera , rozwiąż równanie, rozwiązania zaznacz na osi ,
narysuj "węża" i popatrz, gdzie funkcja przyjmuje max i min
Oblicz ymax i ymin podstawiając do wyjściowego wzoru odpowiednie x.
16 sty 18:10
krzy91: A czy mogą wyjść 3 wyniki np. x1=−1 x2=−2 i x3=0 z x1 i x2 się zgadzam bo to obliczyłem i
wyszło, ale wklepałem to do jakiegoś ultra nowoczesnego kalkulatora kumpla i wyskoczyło
jeszcze 0, moga być 3 takie wyniki?
16 sty 18:16
Aga: Są trzy wyniki i dobre.
16 sty 18:29
krzy91: A jak wyznaczyć te x3=0? skąd się bierze?
16 sty 18:38