matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
biskit:
Oblicz granicę ciągu:
[2
n
+ 1]
2
a.
4
n
+ 2
n
16 sty 17:57
Artur z miasta Neptuna:
(2
n
+1)
2
= 2
n
2
+ 2*2
n
+1 = 4
n
+ 2*2
n
+1
4
n
+2*2
n
+1
lim
=
4
n
+2
n
4
n
2
n
1
4
n
2
n
lim (
+2*
+
/(
+
) =
4
n
4
n
4
n
4
n
4
n
lim [1+2*(
1
2
)
n
+0]/(1+(
1
2
)
n
) =
1+2*0+0
1
=
= 1
1+0
1
17 sty 00:34