matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
???
mix:
bz
2zb
a+b
jak doprowadzić to wyrażenie
=
do postaci
? mógłby mi to ktoś
x−b
a−b
2
po kolei rozpisać?
16 sty 17:52
Eta:
2bz(x−b)=bz(a−b) /: bz dla bz≠0 2(x−b)= a−b ⇒ 2x−2b= a−b
a+b
2x= a+b ⇒ x=
2
16 sty 17:58
Anna:
16 sty 18:01
mix:
dziękuję
16 sty 18:04
Daria:
bz=zb
bz
2bz
=
x−b
a−b
2bz(x−b)=bz(a−b) | : (bz) dzielę przez bz 2(x−b)=a−b 2x−2b=a−b 2x=a−b+2b 2x=a+b
a+b
x=
2
16 sty 18:10