matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice funkcji, asymptoty
Nikula.:
Bardzo proszę o pomoc! Jak obliczyć granice tej funkcji, asymptoty
x
2
x
2
−4
16 sty 17:44
Artur z miasta Neptuna:
x
2
x
2
1
lim
x→
∞
= lim
x→
∞
= lim
x→
∞
=
x
2
−4
4
x
2
(1−
)
x
2
4
1−
x
2
1
= 1
1−0
17 sty 00:29