Oblicz pochodną funkcji
Przemek: f(x)=
x3−1x+3
Proszę o dokładne rozpisanie jak do tego się zabrać od początku do końca
16 sty 17:41
Tragos: zastosuj wzór:
| | g(x) | | g'(x)*h(x) − g(x)*h'(x) | |
( |
| )' = |
| |
| | h(x) | | [h(x)]2 | |
g(x) = x
3 − 1
g'(x) = (x
3)' − 1' = 2x
2
h(x) = x + 3
h'(x) = (x+3)' = x' + 3' = 1
16 sty 17:51
Tragos: chochlik

g'(x) = 3x
2
16 sty 17:51
Aga: pochodna ilorazu , pochodna licznika * mianownik bez zmian− pochodna mianownika *licznik bez
zmian i to wszystko podzielić przez mianownik do kwadratu.
| | (x3−1)'(x+3)−(x+3)'(x3−1) | |
f'= |
| |
| | (x+3)2 | |
(x
3−1)
'=(x
3)
'−(1)
'=3x
2−0
(x+3)
'=(x)
'+(1)
'=1+0
podstaw i oblicz.
16 sty 17:56