funkcja
Marek: Wykres funkcji f(x)=−x2+bx+c przecina oś OY w punkcie (0,4)a dla argumentu równego 2 funkcja
przyjmuje swoją największą wartość. Wyznacz wartości współczynników b i c.
16 sty 17:35
16 sty 17:38
Marek: a mogłabys przeanalizować od poczatku to zad bym wiedział skąd co sie wzieło?
16 sty 17:39
Aga: (0,4)do wzoru funkcji zamiast x wstawiasz 0, zamiast f(x) piszesz 4
x=0, y=4
4=−(0)
2+b*0+c
c=4
x− argument
funkcja przyjmuje wartość największą w wierzchołku x
w=2
| | −b | |
Ze wzoru na p lub na xw= |
| , wylicz b. |
| | 2a | |
a=−1
16 sty 17:45
Marek: a jak wyliczyć b?
16 sty 17:48
Aga: Patrz na xw i podstaw dane
16 sty 17:49
Marek: możesz pomóc?
16 sty 17:51
Marek: już obliczyłem. Lecę. Dzięki.Pa.
16 sty 17:53