matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:(
Nikita:
Oblicz granicę ciągu
5
n
− 4
n
lim
5
n
+ 4
n
16 sty 17:27
Tragos:
4
n
5
n
(1 −
)
5
n
4
1 − (
)
n
5
a
n
=
=
4
n
5
n
(1 +
)
5
n
4
1 + (
)
n
5
1−0
lim
n→
∞
a
n
=
= 1
1+0
16 sty 17:37