wielomian
Król Julian: x4−102+9=0
proszę o pomoc
16 sty 17:11
Artur z miasta Neptuna: chyba chcialeś napisać x4 − 10x2 +9=0, wtedy:
s= x2; s≥0
s2 − 10s + 9 = 0
(s−9)(s−1) = 0
s = 9 ⋁ s = 1
x2 = 9 ⋁ x2 = 1
x = 3 ⋁ x = −3 ⋁ x = 1 ⋁ x = −1
17 sty 00:24
Król Julian: s dlaczego wlasnie s ?
17 sty 16:40
marek: literkę wybierasz dowolną. Byle zrobić podstawienie za x2
17 sty 16:42
Bogdan:
albo bez dodatkowej zmiennej:
Δ = 64,
| | 10 − 8 | |
x2 = |
| = 1 ⇒ x2 − 1 = 0 ⇒ (x − 1)(x + 1) = 0 ⇒ x = 1 lub x = −1 |
| | 2 | |
lub
| | 10 + 8 | |
x2 = |
| = 9 ⇒ x2 − 9 = 0 ⇒ (x − 3)(x + 3) = 0 ⇒ x = 3 lub x = −3 |
| | 2 | |
17 sty 16:47