Granice funkcji, proszę o pomoc!
Nikula.: Jak obliczyć granice funkcji na krańcach przedziałów określoności?
Obliczyłam dziedzinę, ale dalej nie wiem jak to zrobić, proszę o pomoc i krótkie
wytłumaczenie

Z góry dziękuje

D=R−{−2,2}
16 sty 17:09
jan: x2/ ( x2 − 4 ) = (x2 − 4 + 4) / (x2 − 4) = (x2 − 4)/( x2 −4) + 4/(x2 −4 ) = 1 + 4/(x2
−4 )
przy x→−2− ( czyli z lewej strony) 4/x2−4)→∞, gdy x→−2+ ( z prawej strony) 4/(x2−4)→−∞
podobnie przy x→2 z lewej i prawej strony
przy x→∞ 4/(x2−4)→0, czyli limx→∞x2/(x2−4) = 1+0=1
podobnie przy x→−∞
16 sty 18:02