rownania kwadratowe z parametrem
mania: (m2 − 1)x2 + 2(m− 1)x + m > 0
Dla jakich parametrów m nierównośc jest spełniona dla każdego x ∍ R.
sprawdziłam dla m = 1 i dla m = −1
wiem ze m ∍ (− nieskonczonosci; −1) u (1, + nieskonczonosci)
liczę deltę zeby byla ujemna.
ale wychodzi mi po obliczeniach (a2 + 1)(a − 1)
i nie wiem jaki przedział ma byc rozwiazaniem
proszę o pomoc w tym miejscu.
16 sty 16:52
ICSP: Δ = 4m2 − 8m + 4 − 4m3 +4m = −4(m3 − m2 +m − 1)
m3 − m2 + m − 1 = (m−1)(m2+1)
Δ = −4(m−1)(m2+1)
16 sty 16:57
rumpek:
1
o Tak jak pisałaś sprawdzasz m = 1 ∧ m = −1
2
o a > 0
m
2 − 1 > 0
(m − 1)(m + 1) > 0
m∊(−
∞; −1)U(1, +
∞)
3
o Δ < 0
Δ = 4(m − 1)
2 − 4m * (m
2 − 1) = 4(m
2 − 2m + 1) + 4m − 4m
3 =
= 4m
2 − 8m + 4 + 4m − 4m
3 = −4m
3 + 4m
2 − 4m + 4 < 0
−4m
2(m − 1) −4(m − 1) < 0 / : (−4)
m
2(m − 1) + 1(m − 1) > 0
(m
2 + 1)(m − 1) > 0
m ∊ R − { 1 }
Teraz tylko część wspólna warunków
16 sty 16:58
ICSP: oj rumpku chyba coś nie tak z rozwiązaniem 3o. Na samym końcu.
16 sty 17:00
rumpek:
Δ = (2(m − 1))
2 − 4 * m * (m
2 − 1) = 4(m − 1)
2 − 4m(m
2 − 1) =
= 4(m
2 − 2m + 1) − 4m(m
2 − 1) = 4m
2 − 8m + 4 − 4m
3 + 4m =
= −4m
3 + 4m
2 − 4m + 4 = −4m
2(m − 1) − 4(m − 1) = (−4m
2 − 4)(m − 1) =
= −4(m
2 + 1)(m − 1) < 0
−4(m
2 + 1)(m − 1) < 0 / : (−4)
(m
2 + 1)(m − 1) > 0
to samo, w którym miejscu błąd?

oczopląsu dostaje
16 sty 17:03
ICSP: na samym końcu. Źle odczytany przedział
16 sty 17:04
rumpek: a to no faktycznie

ja tak szukam błędu w obliczeniach a to tam powinno być

m∊(1,+
∞)
Teraz raczej ok
16 sty 17:06
ICSP:
16 sty 17:06
rumpek: tamto się pomyliłem bo myślałem, że jest tak:
(m
2 + 1)(m − 1)
2 > 0 (sam dodałem sobie kwadrat nad nawiasem xD )
16 sty 17:07
mania: dziękuje bardzo

czyli rozwiazaniem sa m z przedziału <1, +
∞) ?
16 sty 17:12