proszę o szybką odpowiedź;]
paula: 1. średnie zasolenie Morza Czerwonego wynosi 4%, Morza Martwego − 26%, Morza Śródziemnego −
3,7%. Ile kilogramów soli zawiera woda o masie 200 kg zaczerpnięta z każdego morza?
2.W sklepie były dwa rodzaje mieszanki czekoladowej. W pierwszej mieszance zawartość cukierków
„ bajecznych” wynosiła 20% , a w drugiej – 60%. Karolina kupiła 70 dag pierwszej mieszanki i
30 dag drugiej . Ile procent cukierków „bajecznych” zawierała mieszanka Karoliny?
3.w 16kg mieszanki orzechów stosunek masy orzechów nerkowca do masy orzechów pistacjowych jest
równy 3:5. Których orzechów jest więcej i o ile kilogramów ? Gdyby w mieszance było o 6kg
orzechów pistacjowych mniej, to jaki stanowiłyby procent mieszanki ?
4. Miesięczne wynagrodzenie za pracę,bez potrąceń(brutto),wynosi 2860zł.
podatek od tej kwoty jest równy 19%.Obluicz wynagrodzenie po odliczeniu podatku.wynik
zaokrąglij do pełnych złotych.
16 sty 16:36
jan: zad.1
mnożysz 200*0,04 , 200*0,26 , 200*0,037
zad.2
karolina kupiła cukierków "bajecznych" 0,7*0,2 + 0,3*0,6 = 0,14 + 0,18 = 0,32 kg
ponieważ mieszanki jest 1kg więc "bajecznych" jest 32%
zad.3
P − pistacje
N− nerkowce
N + P = 16
N/P = 3/5
stąd N=6 a P=10
10−6=4 czyli P=4 a N=12 4/12=0,33 czyli pistacje stanowią 33,3%
zad.4
wy. brutto =2860
ponieważ podatek wynosi 19% więc wynagrodzenie netto = 2860 * 0,81 =2316,6, zaokrąglając do
pełnych złotych 2317
16 sty 16:58
paula: Dziękuuuje
16 sty 17:07
Kinxon: Zad 1.
średnie zasolenie :
M. Czerwone : 4 %
M. Martwe : 26 %
M. Śródziemne : 3,7 %
M. Czerwone : 200kg * 4% = 200 kg * 0,04 = 8 kg soli,
M. Martwe : 200 kg * 26 % = 200 kg * 0,26 = 52 kg soli.
M. Śródziemne : 200 kg * 3,7% = 200 kg * 0,037 = 7,4 kg soli.
Zad. 2.
I mieszanka : 20% cukierków ,,bajecznych"
II mieszanka : 70 % cukierków ,,bajecznych"
I mieszanka : 70 dag * 20% = 70 * 0,20 = 14 dag.
II mieszanka : 30 dag * 60% = 30 * 0,60 = 18 dag.
100dag − 100%
32 dag − x %
x = 32 %.
Zad. 3.
Stosunek orzechów: 3:5 / 3x + 5x = 16kg
3x − orzech nurkowca
5x − pistacje
3x+5x=16
8x = 16 | : 8
x = 2
3x = 3 * 2 = 6 − orzech nurkowca.
5x = 5*2= 10kg − pistacje.
W mieszance więcej jest orzechów pistacjowych o 4 kg.
Gdyby w mieszance było :
10kg − 6kg = 4kg pistacji
16 kg − 100%
4 kg − x %
x= 25 %
Gdyby pistacji było 6 kg mniej to stanowiłyby 25% tej mieszanki.
9 sty 15:32