Proszę to takie łatwe dla ciebie ja nie umiem proszę pomóż
Ala: Może mi ktoś pomóc z obwodem zadanie z 1 klasy gimnazjum.
W trapezie równoramiennym ramiona mają długość 7 cm, a wysokość 4 cm. Pole trapezu wynosi 50
cm.(kwadratowych ) Jaki jest obwód tego trapezu.
Ja też chętnie pomogę.
Pozdrawiam11
16 sty 16:29
ICSP: OBW = a+b + 7 + 7
wstaw do drugiego i wylicz a+b
Później wyliczone a+b wstaw do pierwszego. Koniec.
16 sty 16:31
ICSP: Jeżeli jesteś w III klasie gimnazjum to niestety chyba nie byłabyś wstanie jeszcze za bardzo
pomóc
16 sty 16:32
luk18: | | 1 | |
Pole trapezu wyraża się wzorem P= |
| (a+b)h. Masz pole i masz wysokość, czyli podstawiamy: |
| | 2 | |
| | 1 | |
50= |
| (a+b)4 co daje 25=a+b, nie musimy szukać długości tych podstaw, bo są niepotrzebne. |
| | 2 | |
Teraz obwód trapezu wyraża się wzorem Ob=a+b+2 ramiona czyli Ob=25+7+7=39 cm.
16 sty 16:34
Ala: Wielkie dzięki
16 sty 16:45