nierówność
Inga: Prosiłam już o pomoc wczoraj, ale nikt się nie odezwał. Następne podejście.
Jak sprawnie obliczyć tę nierówność? Trochę się zgubiłam.
| | (x+2)(x−3) | | (x+1)(x+1)(x−1) | |
[ |
| ]2 + 4 |
| < 0 |
| | (x+1)(x−1) | | x+3 | |
Prosiłabym raczej o wskazówkę, aniżeli całe rozwiązanie.
Pozdrawiam,
I.Sz
16 sty 16:29
ICSP: to jest wartośćbezwzględna?
16 sty 16:32
Inga: Nie, to nawias kwadratowy.
16 sty 16:57
Andrzej: z tej nierówności nic ładnego nie wychodzi... skąd jest wzięta ?
czy to oryginalna treść zadania, czy powstała w trakcie rozwiązywania jakiegoś większego
problemu ?
16 sty 17:32
Inga: Tak, to część większego zadania. W oryginale zamiast x będzie m.
Podaję treść:
| | m2+m−6 | | m2−1 | |
,,Dla jakiej wartości parametru m nierówność |
| x2+(m+1)x− |
| >0 |
| | m2−1 | | m+3 | |
jest spełniona dla każdej liczby rzeczywistej x?"
+ warunki
v
| ⎧ | a=0 | |
| ⎜ | b=0 | |
| ⎨ | c>0 |
|
| ⎜ | M1≠0 | |
| ⎩ | M2≠0 | |
16 sty 18:21
Eta:
Podana treść zadania wyjaśnia cały problem

parametr 'm" musi spełniać układ warunków:
1/ a>0 −−− bo ramiona paraboli do góry
2/ Δ <0 −−− bo brak miejsc zerowych
odp: część wspólna obydwu warunków
| | m2+m−6 | |
zatem 1/ |
| >0 i m≠1 i m ≠ −1 |
| | m2−1 | |
| | ( m+3)(m−2) | |
|
| >0 zapisujesz w postaci iloczynu |
| | (m−1)(m+1) | |
(m+3)(m−2)(m−1)(m+1) >0 narysuj "falę" i wybierz rozwiązanie
| | m2+m−6 | | m2−1 | |
2/ Δ= (m+1)2 +4* |
| * |
| dla m≠{−3, −1, 1} |
| | m2−1 | | m+3 | |
po uproszczeniach otrzymujemy: Δ = (m+1)
2 +4(m−2)
rozwiąż nierówność (m+1)
2+4(m−2) >0
odp: część wspólna 1/ i 2/
powodzenia

( posprawdzaj .........myślę,że się nie pomyliłam w rachunkach
16 sty 18:44
Andrzej: tak też mi się postać z pomyloną deltą jakąś kojarzyła, dlatego zapytałem skąd to...
16 sty 18:54
Eta:
16 sty 18:56
Inga: Jak to miło sobie uświadomić, że źle obliczyłam deltę! A męczę się z tym od wczoraj! Teraz
wszystko jasne, dziękuję.
16 sty 18:56
Eta:
16 sty 18:57