matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
w firmie w której zatrudnionych 112 osób zrobione zestawienie dotyczące liczby
nina:
w firmie w której zatrudnionych 112 osób zrobione zestawienie dotyczące liczby dzieci pracowników oblicz odchylenie standardowe tych danych
16 sty 16:18
beti:
najpierw śr. arytm.:
0*15+1*32+2*56+3*7+4*2
x
s
=
= ...
112
potem wariancja:
15(0−x
s
)
2
+32(1−x
s
)
2
+56(2−x
s
)
2
+7(3−x
s
)
2
+2(4−x
s
)
2
σ
2
=
= ...
112
na koniec odchyl. stand.: σ =
√
wariancja
16 sty 16:32