Pilne. Obwód zadanie z 1 klasy gimnazjum.
Justi: Może mi ktoś pomóc z obwodem zadanie z 1 klasy gimnazjum.
W trapezie równoramiennym ramiona mają długość 7 cm, a wysokość 4 cm. Pole trapezu wynosi 50 cm
( kwadratowych ). Jaki jest obwód tego trapezu.
Ja też chętnie pomogę.
Pozdrawiam
16 sty 16:14
paula: a,b − podstawy trapezu
c,d − ramiona trapezu
h− wysokość trapezu
c=d=7cm
h=4 cm
P= 50 cm²
wzór na pole trapezu ma postać
P=½(a+b)*h
podstawiamy do wzoru nasze dane
50=½(a+b)*4
50=2(a+b)
a+b=50/2
a+b=25
suma dwóch podstaw trapezu wunosi 25 cm
Obliczamy teraz obwód
Ob=a+b+c+d − wzór do którego podstawiamy dane i wyliczone wartości
Ob=25+7+7
Ob=39
Obwód trapezu wynosi 39 cm
16 sty 16:40
Ala: Dzięki
16 sty 16:45