easyy
easyy: Hej wszystkim mam takie zadanie i nie mogę do końca ogarnąć jak je zrobić od a do z dobrze ...
| | X+Y | |
jeśli x = √2+1 y= −2 √2 to liczba |
| =  |
| | x−y | |
16 sty 16:05
beti: po prostu podstawiasz do tego ułamka:
| √2+1+(−2√2) | |
| = ...
|
| √2+1−(−2√2) | |
musisz jeszcze usunąć pierw. z mianownika
16 sty 16:09
easyy: no to wiem .... mam takie coś
16 sty 16:18
easyy: chodzi mi o to żeby mi ktoś pokazał jak oni tam usuwają tą nie wymierność bo ja zawsze się
gubię i mam tam wspomniany nie porządek w mianowniku
16 sty 16:19
beti:
16 sty 16:20
beti: po redukcji wyrazów podobnych uł. wygląda tak:
żeby usunąc niewymierność z mianownika mnożymy licznik i mianownik przez (3
√2−1)
16 sty 16:22
easyy: pewnie licznik mam źle
więc tylko ten licz. mi rozpisz jeśli możesz
{to że mnożymy ze zmianą znaku to też wiem ale jak dochodzi co do czego to wiesz ....}
16 sty 16:30
beti: | (1−√2)(3√2−1) | | 3√2−1−6+√2 | | 4√2−7 | |
| = |
| = |
|
|
| (3√2+1)(3√2−1) | | 18−1 | | 17 | |
16 sty 16:35
easyy: no szczerze mówiąc to nie ma się z czego cieszyć , bo w odp jest inaczej
16 sty 17:06
easyy: up
16 sty 17:49
Aga: Przykład jest dobrze rozwiązany.
16 sty 17:59
beti: no to może źle przepisałeś tu zadanie...
16 sty 18:46