Równania Kwadratowe?POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kati: prosze o pomoc w takim przykladzie bo nie umiem sie za to zabrac czy ktoś moze choc pokazac jak
to sie robi niby funkcja kwadratowa:
8x(7−3x)+1=4(2−x)(2+x)
=
16 sty 16:04
Artur z miasta Neptuna: nie niby tylko na pewno.
1) wymnażasz
56x − 24x
2 + 1 = 16 − 4x
2
2) porządkujesz
20x
2 − 56x +15 = 0
3) obliczasz Δ
Δ = b
2 − 4ac = 3136 − 1200 = 1936 = 44*44
16 sty 16:09
Kati: oj no to teraz juz kojarze
16 sty 16:16
Kati: i wyjdzie x1;52 i x2=16
16 sty 16:17
Kati: √44
16 sty 16:31