pochodna
Nusiex: f(x)=3√x−3 , x0=3
zadanie to co wczesniej : na podstawie definicji wyzaczy pochodna podanej funkcji w punkcie
x0
wczesniejszy podpunkt zrozumialam,ale nie mam pomyslu na rozwiazanie tego. dlaczego nie moge
podstawic 0 pod Δx od razu?a jesli bym mogla to czy cos mi to da? jakis sposob..podpowiedz na
rozwiazywanie takich przykladow?
16 sty 15:46
Artur z miasta Neptuna: podpowiedź:
3√x − 3√y = (x−y)/(3√x2+3√x*y+3√y2) −−− wzór skróconego mnożenia.
16 sty 15:58
Artur z miasta Neptuna: | | 0 | |
jeżeli podstawisz "od razu" Δx=0 to otrzymasz symbol nieoznaczony[ |
| ], więc nie będziesz |
| | 0 | |
wiedziała ile wynosi granica ... czyli pochodna funkcji w punkcie.
16 sty 15:59
Nusiex: skdad Ci sie wzelo to co napisales? nie powinny byc te ulamki na odwrot?mozesz rozpisac?
16 sty 16:13