złożenie funkcji
Karol: trzeba dokonać złożenia funkcji fog i gof
f(x) log14(x−1) g(x)=x2−3 POMOCY JAK TO ZROBIĆ?
16 sty 15:32
16 sty 15:35
Karol: Dobrze rozumuje w takim razie?
fog(x)=f(g(x))=log14(x2−4)
gof(x)=g(f(x))=g[(log14(x−1)]2−3=log116(x2−2)
16 sty 16:08
Karol: i czy dobre jest moje rozumowanie dalej z log
116=2 bo log
1/4116=2
czyli 2(x
2−)=2x
2−4/:2
x
2−2=0/+2
x
1=
√2 x
2=
√−2

16 sty 17:29
Aga: f(g(x))=f(x2−3)=log0,25(x2−4)
g(f(x)=g(log1/4(x−1))=[log1/4(x−1)]2−3=log1/42(x−1)−3.
16 sty 17:36