proszę o pomoc , ciągi
california-: Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny. Pierwsza liczba jest mniejsza od trzeciej o 9,a czwarta
liczba jest mniejsza od drugiej o 18.
a) wyznacz te liczby. − to już zrobiłam. kolejne liczby to: 3,−6,12,−24
b) wykaż, że wartość iloczynu początkowych dwudziestu wyrazów ciągu jest równa wartości
dziesiątej potęgi iloczynu pierwszego i dwudziestego wyrazu tego ciągu.
16 sty 15:15
ICSP: ciag geomteryczny o iloraznie q
S
20 = a
1 * a
2 * ... * a
19 * a
20 = (a
1 * a
20) * (a
2 * a
19) * .... *(a
10 *
| | 1 | |
a11 = (a1 * a20) * (a1 * q * a20 * |
| ) * ... * (a1 * q9 * a20 * |
| | q | |
| | 1 | |
|
| ) = (a1 * a20) * (a1 * a20) * ... * (a1 * a{20) = (a1 * a20)10 |
| | q9 | |
c.n.u.
16 sty 15:29
Artur z miasta Neptuna: a1*a2*a3*...*a20 = a1*(a1*q)*(a1*q2)*...*(a1*q19) = a120*q(1+19)*192
=
= a120*q190 = (a12*q19)10 = [a1*(a1*q19)]10 = (a1*a20)10
16 sty 15:33