pochodna
Nusiex: Na podstawie definicji wyznaczyc pochodna podanej unkcji w punkcie x
0:
f(x)=
√x, x
0=16
jak takie cos wyznaczyc
| | f(16−Δx)−f(16) | |
ja zapisalam: 0= lim Δx→0 = |
|
|
| | Δx | |
jak wyznaczyc Δx?
16 sty 14:42
Artur z miasta Neptuna: nie wzynacza się Δx tylko obliczasz granicę:
| | √x + Δx − √x | | x + Δx − x | |
limΔx→0 |
| = limΔx→0 |
| = |
| | Δx | | Δx*(√x − Δx+√x) | |
| | Δx | | 1 | | 1 | |
limΔx→0 |
| = limΔx→0 |
| = |
| = |
| | Δx*(√x − Δx+√x) | | √x − Δx+√x | | 2√x | |
16 sty 14:54
Artur z miasta Neptuna: pod pierwszym pierwiastkiem oczywiście powinno być √x + Δx ('+' zamiast '−')
16 sty 14:56
Nusiex: ok dziekuje

teraz jasne!
16 sty 15:05