Liczby zespolone, porównywanie
ama: Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś zweryfikował poprawność mojego toku myślenia. Mam zadanie, w
którym należy rozwiązać równanie porównując część rzeczywistą i urojoną dwóch stron równania:
z2 + 4 = 0
Zaczęłam od obliczenia z2 i mam Rez = (x2 − y2 + 4) i Imz = 2xyi i potem układ równań
x2 − y2 + 4 = 0
2xy = 0
I teraz mam problem, rozwiązuję to na przypadkach, w pierwszym biorąc x=0 i wychodzi mi, że z
pierwszego równania y2=4, co daje mi dwa rozwiązania z=2i i z=−2i.
W drugim przypadku, gdy y=0 zostaje mi z pierwszego równania x2=−4. Czy to ma dalej
rozwiązania, czy w tym przypadku już nie ma nic, bo x i y należą do rzeczywistych?
16 sty 14:23
ICSP: nie rozumiem twojego rozwiązania

z
2 − 4*i
2 = 0
z
2 − (2i)
2 = 0
(z−2i)(z+2i) = 0
z = 2i v z = −2i
16 sty 14:26
ama: O, sprytne to Twoje rozumowanie. I najprawdopodobniej prowadzi do tego samego, co powinno wyjść
z mojego. Dzięki wielkie. ^^
16 sty 14:33