rozszerzenie,
california-: Dany jest wielomian W(x) = 2x3 – x2 + mx + 7
a) Wyznacz liczbę całkowitą m, jeśli wiadomo, że wielomian W ma tylko jeden pierwiastek i jest
to jest to liczba wymierna należąca do przedziału (0, 1).
b) Dla wyznaczonej liczby m rozwiąż nierówność w przedziale (2x−1) * W(x) MNIEJSZE RÓWNE 0
16 sty 14:04
ICSP: a) jeden pierwiastek wymierny czy jeden pierwiastek?
16 sty 14:10
krystek: z tw o pierwiastkach wymiernych wynika ,że pierwiastkiem nie może to być liczba z tego
przedziału.
Chyba ,że czegoś nie wiem?
16 sty 14:12
ICSP: twierdzenie o pierwiastkach wymiernych>
a
n = 2 dzielniki to : 1,2,−1,−2
a
0 = 7 dzielniki to 1,−1,7,−7
| | a0 | | 1 | |
x1 = |
| jedyną liczbą spełniającą warunki zadania będzie |
| |
| | an | | 2 | |
wstawiam .
W(
12) = 0
m = −14
2x
3 − x
2 −14x + 7 . Myślę że dalej nie będzie problemów.
jednak po rozłozeniu otrzymujemy trz pierwiastki :
| | 1 | |
x = |
| x = ±7 − sprzeczne treścią zadania. |
| | 2 | |
16 sty 14:15
california-: jeden pierwiastek, który jest liczbą wymierną, który należy (0,1)
16 sty 14:18
california-: mi wyszło W(1)=0 i wtedy m=−8, ale nie jestem pewna czy dobrze myślę.
16 sty 14:18
ICSP: no to teraz bez tego słówka tylko się zgadza.
16 sty 14:19
ICSP: 1 ∉ (0;1)
16 sty 14:19
krystek: @ICSP czasem człowieka zamula − i jedynka pomknęła w obłoki− co to znaczy młodość.
Pozdrawiam !
16 sty 14:20
california-: | | 1 | |
a no tak... czyli to będzie |
| jednak? bo się trochę pogubiłam |
| | 2 | |
16 sty 14:21
ICSP: Zdarza się każdemu

Akurat wielomiany są moja mocną stroną
16 sty 14:22
ICSP: | | 1 | |
 to będzie |
| |
| | 2 | |
16 sty 14:22
california-: hm ok dzięki
16 sty 14:23