podzielność bez indukcji
podzielność: 9|10
n − 1 , jak rozwiązać to bez indukcji? Bo nie mam kompletnie pomysłu

.
16 sty 13:16
Eta:
zastosuj wzór an −bn = (a−b)(an−1+an−2b+... +bn−1)
a= 10 , b=1
16 sty 13:23
Eta:
103−1= 999
105 −1= 99999
10n−1= 999999999999999........9 −−−−− n dziewiątek
16 sty 13:29
podzielność: Teraz już łatwo

.
9|10
n−1 = 9(10
n−1 + 10
n−2 + ... + 1
n−1)
Suma wyrazów w nawiasie pomnożona przez 9 dzieli się przez 9, a zatem 9|10
n−1.
Taki komentarz wystarczy ?
16 sty 13:31
Eta:
Liczba podzielna przez 9 jest postaci : 9k
16 sty 13:33
podzielność: Ok, dziękuje bardzo.
16 sty 13:34
AS:
10n − 1 = (9 + 1)n − 1 = 9n + 9n−1*1 + 9n −2*12 + ... + 9*1 +1 − 1 =
9*reszta a to oznacza podzielność przez 9
16 sty 15:28
AS: Korekta
| | | | | |
10n − 1 = (9 + 1)n − 1 = 9n + | *9n−1*1 + | *9n−2*12 + ... + 1 − 1 = |
| | | |
9*reszta a to oznacza podzielność przez 3
17 sty 10:04