macierze
aśka: hej

potrzebuje pomocy z macierza.
−1 0 2 1
1 1 −2 0
0 0 1 −1
1 2 0 0
mam to policzyc z rozwiniecia laplace'a.
moze znacie jakies strony gdzie jest jasno pokazane jak to liczyc?
16 sty 13:02
ICSP: Wikipedia
16 sty 13:04
Artur z miasta Neptuna: albo google z hasłem "algebra liniowa" i szukasz książki
16 sty 13:12
aśka: dzieki. ale na tej wikipedii to jest pogmatwane z tym dodawaniem kolumn. za kazdym razem, z
kazdda macierza sie tak postepuje, jak tam napisali ?
16 sty 13:21
ICSP: możesz dodawać ale nie musisz. Dodawanie tylko przyśpiesza obliczenia.
Np zamiast liczyć później 4 wyznaczników stopnia III liczysz jeden wyznacznik stopnia III
Dla twojego det A = −1
16 sty 13:24
ICSP: Jednak metoda Laplace'a nie jest jedyną metodą liczenia wyznaczników macierzy
16 sty 13:25
aśka: no wlasnie. przeciez sa latwiejsze metody. nie wiem po co komu taki glupi laplace
16 sty 13:28
16 sty 13:28
Artur z miasta Neptuna: Rozwinięcie Laplace'a przydaje się w przypadku bardziej skomplikowanych problemów (np. z działu
topologii lub analizy).
16 sty 13:30
aśka: dzieki za pomoc. ale czemu tam dodales tylko 3 z 4 kolumna? na wikipedii oni inaczej to
pokazuja, zeby do 1 i 3 kolumny dodac ostatnia itd. nie kumam
16 sty 13:33
Artur z miasta Neptuna: po to się robi "0" w danej kolumnie/wierszu, aby z rozwinięcia Laplace'a mieć tylko rozwinięcie
względem jednego elementu ... przypatrz się na wikipedii ... tam wszystkie rozwinięcia są
mnożone razy 0

poza jednym.
16 sty 13:47
aśka: ok. juz rozumiem,dzieki

mam jeszcze obliczyc pochodną : (sin
2(x
2+1))' = cos (x
2+1)
2 * 2x
dobrze to policzylam?
16 sty 15:19
Artur z miasta Neptuna: źle
16 sty 15:22
Artur z miasta Neptuna: sin2(x2+1) = (sin (x2+1))2
więc f'(x) = 2*(sin (x2+1))1*cos(x2+1)*2x
16 sty 15:24
aśka: dzieki. czemu tam jest do potegi 1?
16 sty 15:25
Artur z miasta Neptuna: napisałem specjalnie tą 1, aby ktoś kto patrzy wiedział, że to była potęga była funkcją
"najbardziej zewnętrzną" ... ogólnie ów 1 się opuszcza.
16 sty 15:27
aśka: ok. dzieki za pomoc
16 sty 15:27
12 mar 12:22