STUDIA 1 SEMESTR
STUDIA 1 SEMESTR: 1.Podaj ekstrema funkcji (x−1)
2ℯ
x prawdopodobnie cos z pochodnych
| | ln(x2+1) | |
2.Oblicz granice korzystajac z reguły de l'Hostpitala lim x⇒0 |
| |
| | ln(cosx+1 | |
Z góry dziękuje za pomoc
16 sty 11:54
Artur z miasta Neptuna: ojjj studencik studencik

1)
f'(x) = 2(x−1)e
x + (x−1)
2*e
x = e
x*(x−1)*(x+1)
∀
x∊Dfe
x > 0 ⇒ f'(x) = 0 ⇔ x−1 = 0 ∨ x +1 = 0
wniosek: możliwe ekstrema w x=1 i x= −1
f''(x) = 2e
x + 2(x−1)e
x + 2(x−1)e
x + (x−1)
2*e
x = e
x*(x
2 + 2x − 1)
f''(−1) ≠ 0 ∧ f''(1) ≠ 0
Wniosek:
funkcja f(x) posiada ekstremum (maksimum) w punkcie x= −1, oraz ekstremum (minimum) w punkcie
x=1.
aby nie było:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+%28x%E2%88%921%29%5E2*e%5Ex+from+-2+to+2
16 sty 12:04
Krzysiek: 2) granica to zero (wstawiasz za x=0) więc bez reguły de l'hospitala czyli zapewne źle
przepisałeś
16 sty 12:07
Artur z miasta Neptuna: 2)
tam mianownik NA PEWNO jest ln (cos x + 1) ?
16 sty 12:08
STUDIA 1 SEMESTR: łii to pierwsze mam dobrze a drugie tez napisalem ze granica jest zero, drugie przyklad chyba
zle przepisalem, juz nie pamietam, ale tez wyszla mi granica 0, dzieki wszystkim
16 sty 12:22