16 sty 11:27
Niuans: zad1
podstaw pierw 1 potem −2 do wielomianu i stwórz układ równań z niewiadomą d i e
16 sty 11:39
Artur z miasta Neptuna: oczywiście te wielomiany (z podstawionym x=1 i x=−2) będą przyrównane do 0
16 sty 11:41
Król Julian: a zrobiłby ktos to pierwsze ?
16 sty 11:42
Król Julian: no wiec, zrobiłem z 2 zad a,c,d,f
a nie wiem jak zrobić zad 1 i z zad 2 b i e
16 sty 12:32
Niuans: W(1)=1
4+1
3−1
2+d*1+e
W(−2)=(−2)
4+(−2)
3−(−2)
2+d*(−2)+e
16 sty 12:38
Niuans: e
x4−x2−9x2+9=0
x2(x2−1)−9(x2−1)=0
(x2−9)(x2−1)=0
(x−3)(x+3)(x−1)(x+1)=0
x1=3 x2=−3 x3=1 x4=−1
16 sty 12:40
Niuans: 2x3−x2−3x=0
x(2x2−x−3)=0
x1=0 Δ=25 ⇒ x2=−1 x3=1,5
16 sty 12:43
Król Julian: Niuans: W(1)=14+13−12+d*1+e to jest cale zadanie
16 sty 12:46
Niuans: pierw podstawiasz do swojego wielomianu za x 1 czyli W(1) a potem −2 czyli W(−2) a potem te
równania przyrównujesz do 0 i tworzysz układ równań j.w. z niewiadomymi d i e , i rozwiązujesz
16 sty 13:18