analityczna
Romek: Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y =− 2x + 4 przecinającej oś OX
w punkcie o odciętej 4.
a resztę może ktoś pokazać jak zrobić
16 sty 11:23
Bogdan:
A(4, 0)
| | 1 | | 1 | |
y = |
| (x − 4) + 0 ⇒ y = |
| x − 2 |
| | 2 | | 2 | |
16 sty 11:26
Eta:
A(4,0) ∊ k
k: y=.....
16 sty 11:27
Artur z miasta Neptuna: skoro masz już współczynnik a, to pytanie brzmi: co według ciebie oznacza 'w punkcie o odciętej
4'?
prostopadła będzie miała równanie y = ax + b, gdzie a = 12, więc masz y = 12x + b.
16 sty 11:28
Romek: dziękuję wszystkim
16 sty 11:30