16 sty 11:04
Maciek: zrób założenie dla mianownika, nie może być 0
16 sty 11:08
Maciek: czyli x+3≠0
16 sty 11:10
Maciek: stąd dziedzina równania x∊R\{−3}
16 sty 11:11
Maciek: obie strony równania mnożymy przez x+3 i otrzymujemy:
16 sty 11:12
Maciek: x2+5x+6=4(x+3)
16 sty 11:13
Maciek: czyli x2+5x+6=4x+12
16 sty 11:13
Maciek: po uproszczeniu otrzymaliśmy x2+x−6=0
16 sty 11:14
Maciek: Δ=25
16 sty 11:14
Maciek: √Δ = 5
16 sty 11:15
Maciek: x1 = − 3 \/ x2 = 2
16 sty 11:16
Bogdan:
| x2 + 5x + 6 | |
| = 4, x ≠ −3 |
| x + 3 | |
| (x + 2)(x + 3) | |
| = 4 ⇒ x + 2 = 4 ⇒ x = ... |
| x + 3 | |
16 sty 11:16
Maciek: oczywiście uwzględniając dziedzinę −3 odrzucamy, bo nie należy do D
16 sty 11:17
Maciek:
16 sty 11:17
Adik: Maciek: a czy mógłbyś x1 = − 3 przedstawic jak to obliczyc ?
16 sty 11:41