Proszę o pomoc, nie wiem jak rozwiązać dany przykład
california-:
4.26
a) logx√5+logx(5x)−2,25=(logx√5)2
16 sty 10:34
Artur z miasta Neptuna: rozumiem, że ta "2" na końcu to potęga, tak?!
16 sty 10:39
Artur z miasta Neptuna: jeżeli tak to jedziemy:
logx √5 + logx 5x − 2,25 = (logx √5)2
korzystam z własności logarytmów: loga b + loga c = loga (b*c)
logx √5 + logx 5 + logx x − 2,25 = (logx √5)2
logx √5 + logx √52 + 1 − 2,25 = (logx √5)2
logx √5 + 2*logx √5 + 1 − 2,25 = (logx √5)2
niech y = logx √5
y + 2*y − 1,25 = y2
y2 − 3*y + 5/4 = 0
(y − 1/2)*(y − 5/2) = 0
y = 1/2 ∨ y = 5/2
logx √5 = 1/2 ∨ logx √5 = 5/2
1/2 * logx 5 = 1/2 ∨ 1/2 * logx 5 = 5/2
logx 5 = 1 ∨ logx 5 = 5
x = 5 ∨ x 5(1/5)
16 sty 10:54
Eta:
Założenia: x >0 i x≠ 1
16 sty 11:33