wyznacz dziedzinę funkcji.
Łukasz:
dzieląc pierwszy pierwiastek x
3−5x
2−6x przez (x−1) otrzymuję cos takiego: x
2−4x−2, po
wymnożeniu
(x
2−4x−2) (x−1) otrzymuję ( x
3−5x
2−6x+2) co źle robię?
16 sty 10:30
Artur z miasta Neptuna: a po co dzielisz przez (x−1)? Ten wielomian nie dzieli się (bez reszty) przez (x−1). Ponieważ:
x3 − 5x2−6x = x*(x2 − 5x − 6) = x*(x−2)*(x−3).
16 sty 10:38
Łukasz: (x2 − 5x − 6) w jaki sposób to rozłożyłeś w taką postać? (x−2)*(x−3)
mi miejsca zerowe wychodzą x1=1 i x2=6.
16 sty 10:50
Artur z miasta Neptuna: aaa sorki − w pamięci rozkładałem. Ale Ty masz złe miejsca zerowe. Powinny być jaki już x1 =
−1, x2 = 6 ... ze wzrorów viete'a masz że x1*x2 = ca = −6
16 sty 11:11
Łukasz: no przepraszam, x1=−1, zgadza się.
to ten wielomian zzeruje się poprzez 6?
16 sty 11:16
Artur z miasta Neptuna: tak ... zeruje się w x = 0 ∧ x = −1 ∧ x = 6. Więc pierwszy pierwiastek jest ≥0 w przedziałach
<−1 ; 0>∪ <6 ; +∞).
Z drugiego natomiast masz, że x∊(0:7).
Więc dzieciną będzie D= <6,7).
16 sty 11:38
Artur z miasta Neptuna: tfuuu ... oczywiście źle drugi pierwiastek napisałem ... x∊(−∞,0)∪(7; +∞).
Df = <−1 ; 0)∪ (7 ; +∞)
16 sty 11:39
Łukasz: a możesz mi wytłumaczyć dlaczego: <−1 ; 0> to jest pierwszy przedział?
bo siedzę i się głowię.
16 sty 11:42
Artur z miasta Neptuna:

dlatego:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+x3+%E2%88%92+5x2%E2%88%926x+from+-2+to+7
masz trzy miejsca zerowe: (−1, 0, 6) i wszystkie są "pojedynczymi" miejscami zerowymi.
Współczynnik "a" (przy najwyższej potędze) jest >0 więc, szkic wykresu zaczynasz rysować
(zawsze zaczynasz od prawej strony) OD GÓRY i lecisz do miejsc zerowych.
If miejsce zerowe jest nieparzystego stopnia to linia "przechodzi" przez oś
else (czyli jak jest parzystego, np. dla wielomianu (x−2)
2*(x−3), będzie dla x = 2) linia
"odbija się od osi i hiperbolą leci do następnego miejsca zerowego.
16 sty 11:53
Eta:

D: x
2 −7x >0 i x
3−5x
2−6x≥0
1/ x(x−7) >0 ⇔ x∊ (−
∞, 0) U (7,
∞)
2/ x(x−6)(x+1)≥0 ⇔x∊ <−1, 0> U <6,
∞)
3/ jako odp. wybierasz część wspólną 1/ i 2/
D= <−1,0) U (7,
∞)
16 sty 12:18