Oblicz granicę ciągu...
Kasia: (3n+1/3n+4)n= ?
16 sty 10:02
Artur z miasta Neptuna: (3n + (1/3)n + 4)n = [(10n +12)/3]n = [1 + (10n +9)/3]n = [1 +
1/[3/(10n+9)]]n*[3/(10n+9)]/[3/(10n+9)] = e1*n/[3/(10n+9)] = e3/10
16 sty 10:59
Eta:
Myślę,że przykład ma wyglądać tak ( ale tylko myślę, ciekawe co na to
Kasia ?
| | −3 | | 1 | |
[(1+ |
| )3n+4]n/(3n+4)= (e−3)1/3= e−1= |
| |
| | 3n+4 | | e | |
| | −3 | | n | | 1 | |
bo lim(1+ |
| )3n+4= e−3 i lim |
| = |
| |
| | 3n+4 | | 3n+4 | | 3 | |
16 sty 11:11
Kasia: kurcze źle napisałam trochę ten przykład

,
| | 3n+1 | |
on ma wyglądać tak: ( |
| )n |
| | 3n+4 | |
16 sty 14:04
Artur z miasta Neptuna: no to masz rozwiązanie −−− jest to typowe zadanie na wykorzystanie granicy ciągu typu
(1+1n)n
16 sty 14:17
Kasia: ja tego nie widzę...
| | 1 | |
bardziej (1+ |
| )n co by wtedy dało n→∞ |
| | 4 | |
16 sty 18:20