matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz ekstrema lokalne funkcji
A:
f(x,y,)=4(x−y)−x
2
−y
2
16 sty 00:15
Artur z miasta Neptuna:
df
dx
= 4 − 2x = 0 ⇒ x = 2
df
dy
= −4 − 2y = 0 ⇒ y = −2 w punkcie (2,−2) funkcja f posiada ekstremum (maksimum) lokalne ... a tutaj link do plot'a:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+4%28x%E2%88%92y%29%E2%88%92x2%E2%88%92y2
16 sty 11:44