matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
ula:
znajdź największą wartość funkcji f(x)=
3
x
2
−2x+5
16 sty 00:02
Eta:
3
Ułamek
ma największą wartość, gdy mianownik ma wartość najmniejszą
x
2
−2x+5
−b
g(x)=x
2
−2x+5 −−− osiąga najmniejszą wartość dla x
w
=
= 1
2a
g(1) = ..... =4
3
to największa wartość f(x)=
4
16 sty 00:10