okrąg i problem
Bartek: Witam. Mam problem z zadaniem.
Na okręgu o promieniu 10m. rozmieszczono symetrycznie 9 punktów. Pięć tych punktów połączono
linią wzdłuż okręgu. Jak długa była linia?
Prosze o pomoc.
15 sty 23:25
Artur z miasta Neptuna: jeśli dobrze rozumiem to masz obliczyć długość łuku okręgu o promieniu 10m.
Obwód okręgu = 2πr = 20π.
Został on podzielony na 9 równych części (9 punktów) ⇒ 1 część =
209π.
Skoro zostało połączonych 5 punktów ... to zaznaczony łuk posiada (ważne


) 4. Zatem jego
długość wynosi
4*209π
16 sty 12:14
ejendi:
wielokąt foremny n=9
bok=a
a=2RsinA
L=5*a
16 sty 12:33
Artur z miasta Neptuna: ejendi −−− spójrz na zwrot "wzdłuż okręgu" = nie może odnosić do boków wielokąta foremnego +
ilość boków źle wyliczona (nie 5, a 4)
16 sty 13:00
ejendi:
zgadza się, jak 5 pkt. to n−1 = 4; tu segmentów
16 sty 13:20