logika
logika: W jaki sposób udowodnić:
a) dopełnienie zbioru: A' = X − A
b) różnicę symetryczną zbioru: A + B = (A ∪ B) − (A ∩ B)
c) łączność różnicy symetrycznej zbioru: A + (B + C) = (A + B) + C
15 sty 23:10
Andrzej: a) banalnie
z definicji dopełnienia x∊A' ⇔ x∊X ∧ x∉A ⇔ (a to z kolei z definicji różnicy zbiorów) x∊(X − A)
b) to jest definicja różnicy symetrycznej, definicji się przecież nie dowodzi ?
c) dowód formalny straaasznie długi w zapisie, może prościej za pomocą diagramów Venne'a ?
15 sty 23:34
logika: O takie właśnie coś mi chodzi

mógłbyś mi pomóc z resztą dowodów? Nie chodzi mi o odwalenie
całej pracy za mnie, ale tylko powiedzenie, czy łatwiej zrobić to za pomocą diagramów, z
definicji, albo, że np. czegoś się nie powodzi
15 sty 23:49
logika:
1. Suma zbiorów: x ε A ∪ B ⇔ [(x ε A) ∨ (x ε B)]
2. Iloczyn zbiorów: (x ε A ∩ B) ⇔ [(x ε A) ∧ (x ε B)]
3. Różnica zbiorów: (x ε A − B) ⇔ [(x ε A) ∧ (x ∉ B)]
4. Różnica symetryczna zbioru: a) A + B = (A ∪ B) − (A ∩ B) b) A + B = (A − B) ∨ (B − A)
5. Twierdzenie. Własności zawierania się zbiorów.
a) ∅ ⊆ A
b) A ⊆ A
c) [(A ⊆ B) ∧ (B ⊆ C)] ⇔ (A ⊆ C)
6. Twierdzenie. Własności sumy zbiorów.
a) A ∪ B = B ∪ A
b) A (B ∪ C) = (A ∪ B) ∪ C
c) ∅ ∪ A = A d) A ∪ A = A
7. Twierdzenie. Zależności.
a) A ⊆ A ∪ B
b) B ⊆ A ∪ B
c) [(A ⊆ B) ∧ (C ⊆ D) ⇒ (A ∪ C) ⊆ (B ∪ D)
d) [(A ⊆ C) ∧ (B ⊆ C) ⇒ (A ∪ B) ⊆ C
8.Twierdzenie. Własności iloczynu zbioru.
a) A ∩ B = B ∩ A
b) A ∩ (B ∩ C) = (A ∩ B) ∩ C
c) ∅ ∩ A = ∅
d) A ∩ A = A
9. Twierdzenie
a) A ∩ B ⊆ A
b) A ∩ B ⊆ B
c) (A ⊆ B) ∧ (C ⊆ D) ⇒ (A ∩ C) ⊆ (B ∩ D)
d) [(A ⊆ B) ∧ (A ⊆ C)] ⇒ (A ⊆ B ∩ C)
10. Twierdzenie
a) A ∩ (B ∪ C) = (A ∩ B) ∨ (A ∩ C)
b) A ∪ (B ∩ C) = (A ∪ B) ∩ (A ∪ C)
c) (def.) (x ε A − B) ⇔ (x ε A) ∧ (x ∉ B)
11. Prawa de Morgana dla różnicy zbiorów
a) A − (B ∪ C) = (A − B) ∩ (A − C)
b) A − (B ∩ C) = (A − B) ∪ (A − C)
12. Dopełnienie zbiorów:
A' = X −A
13. Różnica symetryczna zbiorów
a) A + B = (A ∪ B) − (A ∩ B)
b) A + B = (A − B) ∨ (B −A)
14. Twierdzenie
a) A + B = B + A
b) A + (B + C) = (A + B) + C
c) A ∩ (B + C) = (A ∩ B) + (A ∩ C)
d) A + ∅ = A
e) A + A = ∅
15 sty 23:52
Andrzej: większość takich z trzema zbiorami to już kupa pisania, i łatwiej na diagramach
twierdzenia dowodzi się głównie w taki sposób, że zapisujesz że jakiś element x należy do
zbioru z lewej strony równości, a potem z definicji poszczególnych działań na zbiorach oraz
korzystając z praw dla zdań logicznych przekształca się tak, żeby x należał do zbioru po
prawej stronie.
przykład: 11a
x∊ A − (B ∪ C) ⇔ (z definicji różnicy zbiorów)
x ∊ A ∧ ¬ x ∊ (B ∪ C) ⇔ (teraz z definicji sumy zbiorów)
x ∊ A ∧ ¬ (x ∊ B ⋁ x ∊ C) ⇔ (teraz z prawa de Morgana − zaprzeczenie alternatywy)
x ∊ A ∧ x ∉ B ∧ x ∉ C ⇔ (x ∊ A ∧ x ∉ B) ∧ (x ∊ A ∧ x ∉ C) ⇔ (teraz z definicji różnicy )
x ∊ (A − B) ∧ x ∊ (A − C) ⇔ (i wreszcie z definicji iloczynu zbiorów)
x ∊ (A − B) ∩ (A − C) co kończy dowód
16 sty 00:20
logika: Mam zapisane takie coś, czy to jest poprawne? Czy to są dowody?
5a) ∅ ⊆ A
(A ⊆ B) ⇔ ∀ x [(x ε A) ⇒ (A ε B)]
(∅ ⊆ A) ⇔ ∀ x [(x ε ∅) ⇒ (x ε A)]
5b) A ⊆ A
(A ⊆ A) ⇔ ∀x [(x ε A) ⇒ (x ε A)]
5c) [(A ⊆ B) ∧ (B ⋀ C)] ⇒ (A ⊆ C)
∀ x (x ε A ⇒ x ε B) ⋀ ∀ x (x ε B ⇒ x ε C)
(A ⊆ C) ⇔ (x ε A ⇒ x ε C)
16 sty 00:39