jaris: Mam pytanie tylko jak będzie wyglądał wzór na objętośc tej bryły?
Trapez równoramienny o podstawach długości 20cm i 8cm oraz kącie ostrym, którego miara
jest równa 50o, obraca się dookoła prostej zawierającej dłuższą podstawę. Oblicz
objętość powstałej bryły obrotowej.
Mam pytanie tylko jak będzie wyglądał wzór na objętośc tej bryły?
30 kwi 11:36
mojzesz: Sam wzór będzie wyglądał tak:
V = π * r2 * h1 + 2 * 1/3 * h2
gdzie
r1 to wysokość trapezu,
h1 wysokość walca czyli krótsza podstawa
h2 wysokość jednego stożka czyli (20-8):2
z danymi tak +/- wyglądać będzie to tak:
V=π*(6*tg50o)2 * 8 + 2* 1/3 * π * (6 * tg50o)2 * 6 = 12 * π * (6 * tg50o)2
I to by było chyba na tyle
30 kwi 14:31