kapitalizacja odsetek
NATKA87: jaką kwotę będziesz miał na koncie po upływie 2 lat jeżeli wpłacisz do banku 10000 zł przy
oprocentowaniu kapitału równym 4 % w stosunku rocznym z kapitalizacją odsetek co kwartał.
15 sty 22:51
NATKA87: pomocy
15 sty 22:58
Eta:
10 828,57 zł
15 sty 23:06
NATKA87: a obliczenie....
15 sty 23:07
Eta:
4%:4 = 1% =0,01 oprocentowanie na kwartał
i przez 2 lata kapitalizacja : 2*4= 8 razy
Kk = 10 000(1+01)8 = 10 000*1,018 = 10 000 *1,082857=...........
15 sty 23:09
Eta:
Poprawiam pierwszy zapis
Kk= 10 000(1+ 0,01)8=.....
15 sty 23:12