OBLICZ POLE I OBWOD TROJKATA
NATKA87: PUNKTY A=(−2,−3) B=(3,−4) C=(6, −9) SA KOLEJNYMI WIERZCHOLKAMI TROJKATA ABC. OBLICZ POLE
TRÓJKATA I JEGO OBWOD..
15 sty 22:13
Hektor:
Nie krzycz
15 sty 22:16
NATKA87: POMOCY

!
15 sty 22:22
beti: ze wzoru na długość odcinka oblicz długości boków trójkąta, a potem np. wzór Herona do
obliczenia pola
15 sty 22:24
Tragos: 1. wyłącz capslocka
2. znasz wzór na pole trójkąta z wyznacznikiem?
15 sty 22:24
NATKA87: nie mam
15 sty 22:37
Baśka:
jęzor? na nas?
15 sty 22:41
NATKA87: nie

skądże. jestem bardzo wdzięczna za pomoc

i prosze o jeszcze
15 sty 22:49
Gustlik:

PUNKTY A=(−2,−3) B=(3,−4) C=(6, −9) SA KOLEJNYMI WIERZCHOLKAMI TROJKATA ABC. OBLICZ POLE
TRÓJKATA I JEGO OBWOD..
A=(−2,−3) B=(3,−4) C=(6, −9)
Najlepiej wektorami − wyjaśnienie tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18:
AB
→=B−A=[3−(−2), −4−(−3)]=[5, −1]
AC
→=C−A=[6−(−2), −9−(−3)]=[8, −6]
Wyznacznik wektorów:
d(AB
→, AC
→)=
| 5 −1 |
| 8 −6 |
=5*(−6)−(−1)*8=−30+8=−22
| | 1 | | 1 | |
Pole = |
| *|d(AB→, AC→)|= |
| *|−22|=11 |
| | 2 | | 2 | |
Obwód
Liczę współrzędne wektora BC
→, bo dwa pozostałe mam obliczone.
BC
→=C−B=[6−3, −9−(−4)]=[3, −5]
Liczę długosci boków ze wzoru na długość wektora:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1624.html
|AB|=
√51+(−1)2=
√26
|AC|=
√82+(−6)2=
√100=10
|BC|=
√32+(−5)2=
√34
Obw=10+
√26+
√34
16 sty 00:16