równanie kwadratowe z parametrem
demoo: witam. Co robię źle?
Mam obliczyć dla jakich wartości parametru m równanie 6x2−x+6m−1=0 ma dwa rozwiązania różnych
znaków.
Δ>0 bo wtedy są dwa rozw.
Δ=1−144m+24
Δ=−144m+25
ani z tego pierwiastka nie mogę wyciągnąć bo jest "−", więc miejsc zerowych policzyć nie mogę.
wiem że ze wzorów vieta trzeba skorzystać z zależności x1*x2<0
proszę o podpowiedzi co robię źle.
15 sty 22:12
Tragos: no ale przy delcie masz proste równanie liniowe

Δ > 0
−144m + 25 > 0
−144m > −25
144m < 25
15 sty 22:17
Tragos: nierówność*, nie równanie

, wyznacz z tego m
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
teraz drugi warunek, czyli
x
1 * x
2 < 0
| | c | | 6m − 1 | |
podstawiasz wzór Viete'a: x1 * x2 = |
| = |
| |
| | a | | 6 | |
z tej nierówności wyznacz m
a potem bierzesz część wspólną obu warunków
15 sty 22:19
Vieta:
Przyjmij założenia:
Δ > 0
x1*x2 < 0 (tu zastosuj właściwy wzór Viet)
15 sty 22:19
demoo: | | 25 | |
też do tego doszedłem. i wiem że m< |
| |
| | 144 | |
ale jak tu sprawdzić czy dla jakich wartości rozwiązania będą różnych znaków?
15 sty 22:20
demoo: ok. dzięki wielkie
PS. mój wpis wyżej wysłałem zanim zauważyłem wasze odp
15 sty 22:21
demoo: | | 25 | |
czy w odpowiedziach jest błąd? bo mi cały czas wychodzi m ∊ (−∞; |
| ) a w odpowiedziach |
| | 144 | |
15 sty 22:35
Tragos: | | 25 | |
Δ > 0 ⇒ m ∊ (−∞, |
| ) |
| | 144 | |
x
1*x
2 < 0 ⇒
6m − 1 < 0
6m < 1
| | 25 | | 24 | |
m ∊ (−∞, |
| ) ⋀ m ∊ (−∞, |
| ) |
| | 144 | | 144 | |
odp.
15 sty 22:39
beti: częścią wspólną warunków(rozwiązań):
| | 1 | |
m< |
| −− ze wzoru Viete'a |
| | 6 | |
15 sty 22:41