oblicz całke
dori: ∫ tgxdx
15 sty 21:30
Krzysiek:
spróbuj przez podstawienie
15 sty 21:32
dori: | | 1 | |
czyli ∫ sinx * |
| −−> t= cos x −−> dx= sin x * dt  i co później? |
| | t | |
15 sty 21:38
Krzysiek: t=cosx
czyli dt=−sinx dx
15 sty 21:42
dori: | | 1 | |
no i poźnej.. ∫sinx * |
| = sin x * ln (t) = sin x * ln (−sinx).. i co dalej? |
| | t | |
15 sty 21:46
Krzysiek: źle...
jak możesz mieć coś takiego:
po czym niby to całkujesz? po x czy po t?
po zamianie zmiennych powinieneś mieć tylko zmienną t i dt
15 sty 21:50