Translacja o wektor
F3CB1: Dana jest prosta k o równaniu y=2x−3. Znajdź równanie prostej m będącej obrazem prostej k o
przekształceniu:
a) T
[−32,0]
b) T
[0,3]
c) T
[−2,1]
d) T
[3,−3]
Próbowałem sam robić to zadanie kilkukrotnie, lecz bezskutecznie. Prosiłbym o jakieś
objaśnienia a propo tego zadania, bo niestety nic z tego nie rozumiem, tzn. wiem tylko tyle,
że jest to przesunięcie wektora, ale nie potrafię wyliczyć tego przesunięcia. Będę wdzięczny
za pomoc. Z góry dziękuję
15 sty 21:15
F3CB1: Podbijam, bo jest to dla mnie bardzo ważne, a chciałbym to zrozumieć. Wierzę w was
15 sty 21:34
beti: jeśli f. podst. ma wzór y=f(x), to przesuwając jej wykres o wektor [p,q] otrzymujemy równanie:
y=f(x−
p) +
q
Czyli:
| | 3 | |
y = 2(x− |
| ) −3 = 2x −3−3 = 2x−6 |
| | 2 | |
b) p=0, q=3
y = 2x−3+3 = 2x
c) i d) podobnie
15 sty 21:43
F3CB1: Wielkie dzięki beti

Nareszcie ktoś wytłumaczył mi to w sposób krótki i zwięzły. Jeszcze raz
dzięki!
15 sty 21:54
Eta:

Wektor translacji T
→
u[a,b] to y= f(x−a)+b
| | 3 | |
y= [2(x+ |
| ) −3] +0 ⇒ y= 2x+3 −3 ⇒ y= 2x co widzisz na wykresie |
| | 2 | |
po przesunięciu w lewo o 1,5 jednostki
b) u=[ 0,3]
y= [2(x−0) −3]+3 ⇒ y= 2x−3 +3 ⇒
y= 2x po przesunięciu w górę o 3 jednostki
c) u=[−2,1]
y= 2(x+2)−3] +1 ⇒ y=.... po przesunięciu w lewo o 2 jednostki i w górę o 1
jednostkę
d) napisz sam ......
15 sty 21:56
Eta:
@
beti w a) coś nie tak ?
pozdrawiam
15 sty 21:58
beti: | | 3 | |
p jest niewyraźnie napisane −− ja przyjęłam, że p = |
| |
| | 2 | |
15 sty 22:00
Eta:
Ja wiem,że ty to wiesz

Czy zainteresowany będzie wiedzieć? (dlatego napisałam )
15 sty 22:02
beti: oto jest pytanie ....
15 sty 22:03
Eta:
Ty oczywiście (sorry
15 sty 22:05
F3CB1: Eta, to wyjaśnienie jest świetne! Wielkie dzięki

Beti, w a) było −
32, ale poprawiłem i
jest dobrze

Uff, ale mi ulżyło
15 sty 22:10