matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć granicę ciągu
kornik:
un=n−(n
2
+5n)
(
1/2) Ma wyjść =−2,5, mi wychodzi 2,5 Korzystam z wzoru a−b=(a
2
−b
2
)/(a+b)
15 sty 21:00
kornik:
Tam powinna być potęga, w sumie to n
2
+5n jest pod pierwiastkiem
15 sty 21:01