Trapez
konsu: Pole trapezu jest równe 10cm2, wysokosc trapezu jest rowna 5cm. Wówczas odcinek laczacy srodki
ramion trapezu ma dlugosc?
15 sty 21:00
Kejt:
k − długość odcinka łączącego środki ramion trapezu
P=kh
15 sty 21:02
Basiek: 20=(a+b)*5
a+b=4
| | a+b | | 4 | |
odcinek ten ma długość |
| czyli |
| = 2 |
| | 2 | | 2 | |
15 sty 21:02
pomagacz:
| | (a + b)*h | | (a + b)*5 | |
P = 10cm2 = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
20 = (a + b)*5
4 = a + b
środki ramion znajdują się w połowie wysokości trapezu
powinno wystarczyć co zapisałem, skorzystaj z ołówka, kartki i wyobraźni
15 sty 21:03
sówka:
a Ty
konsu znasz takie słowo −
DZIĘKUJĘ ? Wrzuciłeś wiele zadań, otrzymałeś mnóstwo
wskazówek, ale nikomu nie podziękowałeś. Oj, nieładnie
15 sty 21:11